Alle voorbeeldbrieven om te downloaden

Wil je brieven schrijven op papier? Dan kun je hier de voorbeeldbrieven downloaden. De geschreven brieven kun je vervolgens zelf versturen, alle informatie vind je in de voorbeeldbrieven.

1. Edward Snowden

snowden-ok_webEdward Snowden (Verenigde Staten), was als computerbeveiliger werkzaam bij de National Security Agency (NSA). Hij lekte geheime documenten van de NSA naar journalisten.

We schrijven we voor Edward Snowden  omdat hij de discussie over privacy op gang bracht waardoor nieuwe wetten zijn gemaakt ter bescherming van onze privacy. Hij kan daarvoor tientallen gevangenisstraf krijgen. In onze brieven vragen we om gratie.

> Download de actiematerialen voor Edward Snowden uit de VS.

 2. Shawkan 

shawkanMahmoud Abu Zeid (Egypte), beter bekend als Shawkan, is fotograaf. Hij werd  opgepakt op 14 augustus 2013 omdat hij fotografeerde het hardhandig neerslaan van een demonstratie door veiligheidstroepen. Hij kan mogelijk de doodstraf krijgen

We schrijven voor Shawkan: omdat hij onmiddellijk en onvoorwaardelijk moet worden vrijgelaten. Hij maakte alleen maar gebruik van zijn recht op vrije meningsuiting. 

> Download de actiematerialen voor Shawkan uit Egypte.

 3. Máxima Acuña

maxima-acuna-ok_webMáxima Acuña (Peru),  is boerin en milieuactiviste.Ze weigert haar grond af te staan aan een mijnbouwbedrijf wen sindsdien wordt ze ge intimideerd en is haar oogst vernield. Haar dochter is mishandeld.

We schrijven voor Máxima: omdat ze opkomt voor haar recht op grond en weigert haar land te laten afpakken door een mijnbouwbedrijf.

> Download de actiematerialen voor Máxima Acuña uit Peru.

4. Johan Teterissa

teterissa-ok_webJohan Teterissa (Indonesië), leraar wordt beschuldigd van rebellie. Hij heeft 15 jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen, alleen omdat hij zijn mening verkondigde.

> Download de actiematerialen voor Johan Teterissa uit Indonesië.

5. Bewoners van Peace River Valley

peace-river-valley_webDe inheemse bewoners van Peace River Valley in Canada worden bedriegd met uitzetting en inname van hun grond. Een stuwdam dreigt het leefgebied van deze inheemse bewoners te vernietigen.

We schrijven voor de inheemse bewoners van Peace Valley omdat ze opkomen voor de grond waarop ze wonen en waarvan ze leven. De regering heeft bescherming beloofd, maar komt die belofte niet na.

> Download de actiematerialen voor de bewoners van Peace River Valley uit Canada.

6. Ilham Tohti

ilham-totti_webIlham Tohti (China), professor Economie, Oeigoer wordt beschuldigd van separatisme. Hij kreeg levenslange gevangenisstraf. 

We schrijven voor Ilham Tohti: omdat hij onmiddellijk en onvoorwaardelijk moet worden vrijgelaten. Hij maakte alleen maar gebruik van zijn recht op vrije meningsuiting.

> Download de actiematerialen voor Ilham Tohti uit China.

 7. Giyas en Bayram 

ibrahimov-en-mamadovGiyas Ibrahimov en Bayram Mammadov (Azerbeidzjan), studenten zijn gearresteerd vanwege het aanbrengen van graffiti en ‘drugsbezit’. Giyas heeft reeds 10 jaar gevangenis opgelegd gekregen.

We schrijven we voor Qiyas Ibrahimov en Bayram Mammadov omdat ze valselijk werden beschuldigd van drugsbezit. Ze moeten onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten.

> Download de actiematerialen voor Giyas en Bayram uit Azerbeidzjan.

8. Fomusoh Ivo Feh

fomusho-ivo_webFomusoh Ivo Feh (Kameroen), student wordt beschuldigd van een poging tot het organiseren van rebellie. Hij kreeg 10 jaar cel.

We schrijven we voor Fomusoh: omdat hij alleen maar werd opgepakt vanwege het doorsturen van een sms’je. Hij moet onmiddellijk worden vrijgelaten.

> Download de actiematerialen voor Fomusoh Ivo Feh uit Kameroen.

9. Eren Keskin 

eren-keski-ok_webTegen Eren Keskin (Turkije), advocate zijn al meer dan honderd juridische procedures tegen haar aangespannen, de laatste keer in 2014, onder andere vanwege ‘belediging van de Turkse staat’ 

We schrijven we voor Eren Keskin omdat ze na een oneerlijk proces werd veroordeeld, terwijl ze alleen maar gebruikmaakte van haar recht op vrije meningsuiting. 

> Download de actiematerialen voor Eren Keskin uit Turkije.

10. Annie Alfred

annie-alfred_webAnnie Alfred (Malawi), kind van 10 jaar, heeft albinisme. Mensen willen haar lichaamsdelen gebruiken voor het bereiden van een ‘magische’ drank en ze kan worden vermoord.

We schrijven we voor Annie omdat haar leven bedreigd wordt, alleen maar omdat zij albinisme heeft.

> Download de actiematerialen voor Annie Alfred uit Malawi.

Hierbij ook de voorgedrukte brieven met de mensen voor wie we actievoeren. Hier hoeft alleen nog maar een handtekening onder: Annie Alfred, Johan Teterissa, Ilham Tohti, Fomusoh Ivo Feh, De bewoners van Peace River Valley, Máxima Acuña, Edward Snowden, Giyas en Bayram, Erin Keskin en Shawkan.


Klaar met de 10 schrijfacties? Hier vind je nog veel meer voorbeeldbrieven:

Groetenacties voor Vluchtelingen